Cum reactioneaza corpul si mintea cand trebuie sa iei o decizie?
Cand esti pus in situatia de a lua o decizie, intregul tau organism se deregleaza. Totul pleaca de la emotii. Mai ales, daca decizia pe care o ai de luat este importanta. Atunci incepi sa te pripesti, iar gandurile te invadeaza.
Ganduri care creeaza in tine o stare de neliniste, ingrijorare, agitatie, ai senzatia ca pierzi controlul si simti ca trebuie sa gestionezi cat mai repede si cat mai bine situatia.
Ce facem cand avem de luat decizii importante?
In primul rand, daca nu se cere un raspuns de moment si ni se da timp sa ne gandim la alegerea pe care o vom face, e bine sa asteptam ca mintea si corpul nostru sa se linisteasca. Sa ne detasam de emotii si ganduri de gen “totul depinde de mine…e o decizie importanta, iar daca o dau in bara, am incurcat-o”.
Vreau sa va precizez ca totul are o rezolvare, indiferent care va fi decizia pe care o veti lua.
Da. Totul are o rezolvare. Oamenii aleg singuri sa se dea cu capul de pereti, tot asa cum altii aleg sa ia “ghemotocul de ite” si sa-l descurce fir cu fir.
Sa zicem ca ati luat o decizie gresita (sau care asa vi se pare- nu exista cuvantul gresit– ceea ce pentru unii va fi gresit, pentru altii poate fi corect).V-ati dat demisia si ati ales sa o luati de la zero. Unii se vor da cu capul de pereti si se vor blama “de ce am facut eu chestia asta?De ce am fost atat de inconstient? Ce-o fi fost in capul meu?” , atunci cand vor vedea ca drumul spre gasirea unui nou job si construirea unei noi cariere , e tot mai dificil de parcurs. Altii au cu totul alta atitudine. Sunt constienti ca se afla intr-o situatie nefavorabila si singurul lucru pe care sunt setati sa-l faca este sa lupte sa supravietuiasca.
Ei sunt convinsi ca auto-invinovatirea, gandurile care creeaza emotii negative, le consuma o mare parte din energia care ar putea fi consumata pe actiuni concrete.
Povestea lui Edison
Ei prefera sa aleaga o mie de drumuri gresite, in gasirea solutiei la problemele lor, dar sa faca ceva concret.
Cum a facut Edison, cu inventarea becului. De o mie de ori a trebuit sa greseasca pentru a face ca becul sa lumineze mai mult de o luna de zile. Prima data a reusit sa-l faca sa lumineze o zi, pe urma o saptamana, pe urma o luna, iar azi o intreaga planeta se foloseste de el, pe termen indelungat.
Cum ar fi fost daca Edison, dupa primele incercari nereusite ar fi zis: “A nu. Asa ceva e imposibil. Nu stiu de ce m-am bagat in asta. Mai bine ma duceam sa-mi caut un loc de munca, sa sterg podele si rafturi. Cred ca as fi fost mai bun acolo.”
Stiti bine ca cei mai multi dintre noi, ar fi gandit in felul asta, dupa doar zece incercari. Dar el nu a procedat asa. Mintea era atat de bine educata, incat era setat ca dupa fiecare esec, mai mult sa insiste sa se ridice. Si astazi avem lumina in casele noastre, datorita lui.
Alege sa gresesti
Asadar nu te teme ca o sa aduni un buncar de alegeri gresite. Teme-te doar atunci cand te gasesti in fata buncarului si nu ti-a spus nimeni ca poti gasi iesirea, daca ai luat piatra cu piatra si ai aruncat-o din calea ta.
Alege sa gresesti pentru ca atunci cand iti vei depasi teama de greseli, vei stii sa iei o decizie cat mai buna pentru tine.
Tu cum procedezi cand ti-ai dat seama ca ai gresit in luarea unei decizii?
Articol scris de Iuliana Iacob
eu sunt de parere k o greseala trebuie evitata si nu in ultimul rind atunci cind gresesti sa nu se mai repete
Un proverb romanesc spune: „cine nu munceste, nu greseste.” Cat adevar.
Doar cei care aleg sa se dezvolte vor face greseli pe cand ceilalti sunt nevinovati. Lumea e impartita in doua in cei care actioneaza si fac greseli si in cei care vor face „candva” si sunt nevinovati.