Cum reaprinzi motivatia acolo unde este pierduta?

Cine nu a avut momente in viata, cand stia foarte bine ce are de facut, dar ii era foarte greu sa se urneasca din loc? Sau ce om n-a trecut prin situatia, cand s-a apucat de o sarcina motivat sa o termine, dar intre timp, ii era tot mai greu sa se concentreze asupra ei? Parca nu mai avea energie sa o duca pana la capat.

Cand se intampla astfel de lucruri, intr-un timp relativ scurt, dar iti revii repede, e in regula. Permite sa existe si asemenea momente. Sunt normale. Dar cand stari ca acestea tind sa dureze prea mult, e clar ca ai o problema.

Starile lipsite de motivatie, te pun in pericol, pentru ca incepi sa amani sarcinile, te simti tot mai ineficient, iar increderea in sine incepe sa scada. Obiectivele au si ele de suferit, iar gandurile negative isi fac aparitia. Acest tip de scenariu provenit din absenta motivatiei, nu face decat sa te impiedice sa reusesti.

 

Invata cum sa combati amanarea!

Exista doua solutii pentru aceasta problema: conditionarea mentala si conditionarea comportamentala.

Conditionarea mentala inseamna control al gandurilor. Stim foarte bine cu totii, ca cei mai multi dintre oamenii care se bucura de succes pe toate planurile vietii, au invatat mai intai sa gandeasca pozitiv. Gandurile pozitive te determina sa actionezi pozitiv si prin urmare, sa ai rezultate pozitive. Poate un lucru negativ sa genereze ceva pozitiv sau viceversa? Raspunsul il stim cu totii.

Dar cum putem induce o stare pozitiva pentru a lua deciziile cele mai bune pentru noi, in majoritatea timpului?

Slava Domnului, in zilele noastre, dispunem de o multime de elemente ajutatoare, printre care se numara programe de dezvoltare personala motivationala, afirmatii pozitive pe care sa le citim in fiecare zi, chiar si clipele de meditatie ne elibereaza mintea de tot ce e negativ, lasand loc motivatiei.

Iti poti vizualiza obiectivele implinite cu succes sau poti lucra la schimbarea limbajului tau (cuvintele pozitive sunt mai predominante decat cele negative). Cand ai o zi buna, nu ezita sa-ti reamintesti asta: “Azi, chiar am o zi fantastica!”. Sa fim sinceri, cati oameni auzi spunand asta?

Nu e indeajuns sa gandesti pozitiv

Am vorbit pana acum despre conditionarea mentala. Acum, as vrea sa-ti spun cum te poate ajuta conditionarea comportamentala, cand vrei sa-ti recapeti motivatia de a duce lucrurile la bun sfarsit.

Conditionarea comportamentala este si ea o trasatura fundamentala, pe care oamenii de succes au impregnat-o in interiorul personalitatii lor. Spre deosebire de conditionarea mentala, aceasta se concentreaza mai mult pe fapte decat pe ganduri. Ce inseamna asta?

Daca ti-ai format obiceiuri noi si sanatoase, pe care le faci in mod automat, in fiecare zi, ca si spalatul pe dinti, inseamna ca te-ai conditionat comportamental. Reusita oamenilor de succes se bazeaza pe inlocuirea obiceiurilor negative, care le creaza disconfort emotional cu cele pozitive, care ii ajuta sa se bucure de viata si care ii fac sa se simta mai vii si mai eficienti.

Astfel, inevitabil se aprinde si flacara motivatiei. Cand ai chiar si o picatura de entuziasm, te simti mai capabil “ sa muti muntii din loc” .Paradoxal conditionarii mentale, daca in fiecare zi semeni obiceiuri sanatoase, acestea iti vor aduce multe ganduri pozitive. Faptele care te fac sa te simti eficient sau increzator, iti aduc ganduri de multumire, de impacare cu sine si te forteaza sa evoluezi din ce in ce mai mult.

Din momentul in care ai inceput sa gandesti bine despre tine, ai declansat un lant de actiuni, pe care le vei urma cu perseverenta.

Acestea au fost cateva din solutiile care te imping sa continui, atunci cand totul pare ca se prabuseste sub ochii tai.

De cate ori ti-ai spus tie insuti: “ de saptamana viitoare incep sa…” si ti-ai inselat asteparile? De cate ori ai asteptat ca o minune sa se intample, ca sa te pui si tu in miscare? As vrea sa-mi scrii despre asta si despre modul in care ai reusit sa treci peste momentele dificile.

Articol scris de Colaborator –  Iuliana Iacob

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *