Cum sa ai succes personal (I)

“Exista doua lucruri care ii motiveaza pe oameni sa urce spre succes: inspiratia si disperarea.”  Anthony Robbins.

 

Succesul este ceva dobandit si nu ceva inascut, nu te nasti cu succes…ci pe parcursul vietii, in urma actiunilor tale deliberate sau nu…poti avea succes..sau nu…cert este ca totul depinde doar de tine… nu exista sansa, noroc, intamplare.

 

Te poti documenta singur, poti cauta informatii pe internet, din carti, din filme, insa doar daca sti directia catre care te indrepti, in caz contrar te poti abate de la drumul principal, pentru ca ispitele internetului sunt multe si te atrag, perturbandu-te. Tocmai de acee este nevoie de indrumare, de sprijin, de traininguri, eventual de mentori, care sa iti aduca aminte calea, care sa te orienteze, sa te directioneze si sa te sprijine in ceea ce ti-ai propus, care sa iti aduca aminte de calea aleasa, in momentele de cumpana.

 

O def initie precisa a succesului, este mai greu de oferit. Cea mai simpla definitie este sa-ti propui un tel, un obiectiv  si sa incerci sa-l atingi. Sucesul are insemnatate diferita pentru fiecare dintre noi. Succesul este o chestiune personala.

 

Succesul este o stare dorita de toti, este o stare emotionala, o stare buna pe care cu totii o cautam. Cu cat simtim aceasta stare dotita mai mult in interiorul nostru, cu atat putem spune ca avem mai mult succes de-a lungul vietii. Reperul este starea noastra interioara, cum ma simt in adancul meu.

 

Tot ce ne dorim in viata reprezinta elemente pe care le dorim tocmai pentru a ne simti mai bine, pentru a avea grija de egoul nostru: de exemplu o casa, o masina, un partener, o cariera. Insa toate acestea au un numitor comun: starea interioara – cum ma simt, cum sunt in interiorul meu.

 

Succesul se traieste, nu este o destinatie pe care trebuie sa o ating, este o stare buna care ma insoteste in permanenta, este un insotitor pe parcursul calatoriei catre destinatia dorita.

Destinatia poate fi casa, masina, cariera, dar daca sunt convins in interiorul meu ca pot realiza si pot ajunge la aceea destinatie, deja traiesti deliberat si cu anticipatie aceea stare buna, pozitiva. Iar aceasta stare este o parte din succesul dorit, este calea spre succesul in viata.

 

Iata mai jos doar cateva din elementele esentiale pentru a reusi si a avea succes, insa va rog si pe voi sa imi spuneti caile proprii sau batatorite deja, cai care v-au dus sau credeti ca va vor duce catre succes:

 

Harta succesului – ce reprezinta succesul pentru fiecare din noi, ce inseamna pentru fiecare a avea succes: pentru unii sa ajunga la un salariu de 2000 euro, sau sa ocupe locul sefului, sa obtina o casa, o masina, etc. Dar trebuiesc stabilite acele elemente care reprezinta succes in viziunea ta. Si mai mult trebuie sa stabilesti exact, de ex suma de bani care te face fericit sau micile detalii de la casa pe care ti-o doresti, sau profitul dorit in afacerea proprie, etc.

Imagineaza-ti harta de pe GPS-ul tau pe care stabilesti o destinatie atunci cand te urci la volan si pleci intro calatoie. Daca nu vei stabili destinatia, nu vei ajunge nicaieri, decat intro plimbare, fara punct final.

 

Ideile personale – totul pleaca de la o idee, chiar si succesul. O idee in care sa crezi, care sa te conduca catre succesul dorit. Este clar ca o idee nu vine decat o singura data, asa ca este bine sa ai intotdeauna la tine ceva de scris, pentru a nota toate ideile care iti vin in minte.

Sa crezi ca ideea ta, chiar daca o mai ajustezi pe parcurs, este ceea ce iti doresti pentru a avea succes, sa actionezi si sa perseverezi pentru a o pune in practica.

 

Actiunea – trebuie sa acctionezi pentru a pune in practica aceasta idee. Trebuie sa munesti si sa perseverezi. Sa iti creezi un plan pe baza caruia sa actionezi, insa este cert ca trebuie sa faci ceva. Fara a actiona ideea ta este fara valoare.

Antrenamentul mental – se stie ca atunci cand mimam succesul creierul chiar crede ca avem succes, este o tehnica des intalnita la oamenii care au avut succes si este recomandata. Este cunoscut experimentul cu o echipele de baschetbalisti care se antrenau prin aruncarea la cos: prima echipa s-a antrenat fizic prin aruncarea efectiva a mingiei la cos, iar echipa a doua s-a antrenat mental, doar in minte se antrenau prin aruncarea la cos. Rezultatele au fost remarcabile  si surprinzatoare, s-a constatat ca echipa care s-a antrenat mental a avut un rezultat mai bun fata de echipa care s-a antrenat fizic.

 

Succesul poate sa mai insemne si ceva realizat in trecut, te poti bucura de ceva ce ai realizat cu ceva timp in urma – de o relatie, de o achizitie, o afacere, o masina orice alegere buna pe care ai facut-o, si poti sa traiesti succesul in continuare si dupa. Trairea pe care o avem cand ne gandim la acel rezultat este aproape la fel de puternic ca si atunci cand s-a intamplat si savuram inca o data momentul.

 

Chiar daca nu definim succesul, cu totii ne indreptam catre aceea stare de bine pe care o dorim.

 

Succesul personal este complex, cuprinde succesul din toate ariile vietii, inclusiv pe cel profesional, cu alte cuvinte, daca iti merge bine in plan personal, iti va merge bine si in plan profesional.

 

Succesul aduce succes si are o stransa legatura cu dezvotarea personala. Investind in tine si in dezvoltarea ta personala poti avea succes. Dezvoltandu-te in fiecare zi in directia aleasa de tine vei dobandi din ce in ce mai multe cunostinte, imbunatatindu-ti abilitatile si pe tine insusti, toate acestea vor duce in final la succes pesonal.

 

Pentru ca este un subiect vast si care ma pasioneaza, voi reveni intrun articol urmator si vom dezbate impreuna daca vreti, prin comentariile voastre.

 

Nu exista limite in privinta a ceea ce puteti realiza in viata, singurele limite fiind acelea pe care vi le impuneti singuri, prin propriul mod de gandire.

ACTIONATI!

Incepeti chiar acum!

 

Succese va urez 🙂

 

PS: “Faceti ceea ce puteti face, folosind ceea ce aveti, acolo unde sunteti”  Theodore Roosevelt

Articol scris de Florentina Cîrlan

Share

One thought on “Cum sa ai succes personal (I)

  1. Pingback: SUCCES PERSONAL – PLOIESTI » Blog Archive » Patru pasi care iti transforma viata intr-o adevarata aventura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *