Cum sa-ti afirmi personalitatea in fata unui grup?

Lucrez cu oamenii in fiecare zi si in fiecare zi imi dau seama, ca majoritatea avem o comunicare defectuoasa cu ceilalti. Nu stim sa comunicam pentru a ne face intelesi. Iar cand suntem in fata unui grup, nu putem sa spunem exact ce gandim. Din cauza temerilor, stereotipurilor, dorintei de a fi acceptati. Ne dorim sa fim toti la fel. Dar suntem diferiti!

Ne dorim sa ne expunem parerile fara a fi judecati insa…

Adevarata munca abia de-aici incepe!

 In momentul in care ti-ai expus parerea, se vor gasi oameni care sa te contrazica si sa te judece. Daca ti-e teama de critica lor, va trebui sa o constientizezi si sa te obisnuiesti cu ea. Ce poti face tu este sa-ti infrunti temerile, mai degraba decat sa eviti critica oamenilor. Cand nu iti va mai fi teama sa fii criticat, atunci iti vei putea afirma personalitatea in fata unuia sau mai multor grupuri.

Exista oameni care te vor schimba pozitiv prin simpla lor prezenta, prin obiceiurile lor si prin modul lor de gandire. Fara sa-ti spuna ce ar trebui sa faci sau cum ar trebui sa te comporti. Acestia sunt oameni maturi mental si emotional. Oamenii care inca nu s-au maturizat vor simti nevoia sa corecteze, sa schimbe, sa accentueze ce nu le place sa vada in tine. Daca mediul iti impune sa ai astfel de oameni prin preajma, nu-ti ramane decat sa ignori parerile toxice ale lor. Bineinteles, daca si tu simti ca iti fac rau.

Lumea e plina de tipare disfunctionale si stereotipii

De obicei oamenii care vad doar ce e rau intr-un om, detin un tipar. De care nu sunt constienti. Daca ii vei observa cu atentie, vei vedea ca ei se plang de comportamentul tuturor oamenilor din viata lor. “Colega X intarzie mereu, sefa nu comunica suficient, seful cel mare vorbeste prea mult, femeia de serviciu nu isi face niciodata treaba bine, iar mama nu mi-a oferit niciun cadou in acest sfarsit de an.”

Trist, nu-i asa?

Asa functioneaza mintea lor. Tot timpul trebuie sa gaseasca un motiv din care sa se planga. Tu poate vei decide sa te schimbi dupa cum iti dicteaza ei, dar asta nu-ti va garanta o mai buna intelegere cu ei. Nu vor observa schimbarea ta, pentru ca mintea lor este programata sa vada doar ce e negativ. Chiar daca lucrurile sunt pozitive.

Daca nu devii constient de tiparele lor si vei simti ca tu esti cel in neregula, s-ar putea sa te simti si mai confuz dupa toate aceste lupte. Cand continui sa traiesti intr-un mediu, unde mereu ti se spune ca faci lucrurile gresit, stima ta de sine este cea mai afectata.

Infrunta realitatea cu cele mai bune arme ale tale

Sa te inarmezi cu cele mai bune arme, inseamna sa contracarezi parerile negative ale celorlalti cu mai multe pareri pozitive. In orice mediu te vei gasi, vei intalni multi oameni care iti vor livra pareri negative. E realitatea, nimic nu e doar pozitiv. Am fi imaturi sa credem asta.

Infrunta parerile negative si mergi mai departe. Schimba ce crezi tu ca e de schimbat. Insa inainte de a face asta, iti sugerez sa-ti pui o intrebare:

 “ Daca schimb acest aspect la mine, devin eu mai bun in implinirea scopurilor mele?”

Cand traiesti intr-un mediu plin de negativitate, tot ce poti sa faci tu este sa te detasezi si sa cauti si alte medii pozitive, care rezoneaza cu tine. In acest fel, stima ta de sine afectata in mediul negativ, se va recupera atunci cand se refugiaza in mediul pozitiv. Te vei simti mai bine, mai echilibrat si iti vei putea afirma propria personalitate in fata oricarui grup.

Creeaza-ti grupul de oameni care te ajuta sa cresti si sa contracarezi parerile celor care te impiedica sa-ti folosesti intregul potential!

Iuliana Iacob

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *