Cum te apropie curajul de succes…

“Siguranta este mai degraba o superstitie. Nu exista cu adevarat in natura…Viata este ori o aventura indrazneata ori nimic interesant.” Helen Keller

Cum am invatat sa respingem curajul si sa cautam siguranta?

Astazi, se pare ca nu se mai pune atat de mult pret pe curaj. Daca privim in jur si observam cum se comporta oamenii cei mai apropiati, vom descoperi ca acestia nu mai percep curajul ca fiind o calitate. Dimpotriva. Tot ce inseamna siguranta, e necesar in aceste zile ale prezentului. Siguranta, aceasta stare ce incepe sa ne lipseasca mai mult si mai mult.

Parca ce ne dorim, fuge de noi. Inca de cand eram niste copii, parintii nostri ne-au invatat sa nu ne aventuram prea tare in necunoscut, pentru ca riscam “ sa pierdem mult in viata”. “ Fii la locul tau, nu iti asuma riscuri daca stii ca e nesigur… au fost multi curajosi ca tine si au sfarsit rau. “

“ Cand te afli in public trebuie sa te porti cat mai frumos, sa fii placut de oameni, lumea sa creada ca esti un  om cuminte, nu un copil rasfatat care vorbeste intr-una.” Si multe alte replici in genul acestora, ni s-au repetat in copilarie. Cu aceste replici am fost educati… Din cauza asta, in prezent avem o slujba sigura, de unde seful (care si-a asumat riscuri) nu ne va concedia, iar noi ne vom putea plati imprumuturile la banci, asa-i?

Invata sa ai curaj ca sa fii stapanul destinului tau!

In viata, exista si pericole de care trebuie sa te feresti, sa te protejezi. Ai nevoie sa te simti si in siguranta. E bine sa fii constient cand o situatie reprezinta un pericol prea mare pentru tine si cand e momentul sa-ti asumi mai multe riscuri decat ti-ai asumat pana acum. E cazul sa inveti daca nu stii, cum sa fii mai curajos, pe drumul destinului tau.

Nu vei putea sa fii stapan pe destinul tau, daca nu inveti sa ai curaj!

Curaj sa-ti infrunti temeri care se afla in tine, sa schimbi felul in care ai fost programat de altii si curaj sa ceri de la viata mai mult decat ce ti-a oferit pana acum. Curaj sa-ti invingi teama de esec, de respingere, de a fi singur, de umilinta, teama de a vorbi in public, de a fi luat in ras de familie si prieteni, teama de disconfort psihic, de regret… si mai ales teama de succes!

Cate astfel de temeri nu te trag inapoi? Imagineaza-ti ca niciuna din aceste temeri n-ar exista, cum ti-ai trai viata? Inchipuie-ti ca abia te-ai nascut si acum descoperi pentru prima data, cum se traieste. Nu-ti este teama de nimic.

Nu simti nici o emotie de frica atunci cand vrei sa iesi afara, sa vorbesti  in public, sa vorbesti cu oameni noi si straini, sau sa mergi la usa unei familii si sa-i vinzi ceva. Frica de respingere, de a fi batjocorit, de necunoscut, a disparut si te-ai aventurat in cele mai frumoase proiecte, pe care le-ai planificat pentru tine.

E frumos, dar sa traiesti fara frica e doar un vis pentru tine, nu-i asa? “Cum sa ies si sa vorbesc in fata oamenilor? Ce sa le zic? N-am nimic interesant de spus. Si cum sa intru in vorba cu un strain? E inconfortabil, mai bine sa intre el in vorba cu mine. “

Si mintea a inceput sa-ti caute scuze doar pentru a evita momentul cand tu iti invingi teama. A inceput sa te minta ca de fapt, tie nu ti-este teama de nimic, doar ca nu vrei sa te aventurezi. Ea a fost programata sa te tina in locul moale si confortabil, prin urmare va face tot posibilul ca tu sa nu iesi din zona de confort.

Succes personal inseamna schimbare si asta te doare

Sa-ti asumi riscuri cere din partea ta un efort prea mare. Sa-ti invingi teama e un lucru dureros si inconfortabil. Ulterior ajungi sa gusti din succes, dar succesul doare si el.

La gradinita, la scoala, ai fost invatat sa stai in banca ta, sa fii un copil ascultator si sa vorbesti numai cand domnul profesor iti da voie. Ai fost educat ca trebuie sa stii pe de rost o poezie, chiar daca nu ai inteles-o, dar nu ti s-a spus ce este succesul si cum poti fi si tu un om de succes in viata.

Nimeni nu ti-a spus ca ai nevoie de curaj, ci doar sa faci ce ti se dicteaza.

Vezi de ce acum e atat de greu sa iti invingi teama si vezi de ce doare asa tare succesul?

Tu cum te aventurezi in viata? As vrea sa-mi scrii cateva dintre mesajele, cu care ai copilarit si care ti s-au tot repetat. Vreau sa citesc mesaje care astazi te-au facut mai puternic sau mai slab in fata luptelor pe care le dai in viata.

Articol scris de Iuliana Iacob

Share

4 thoughts on “Cum te apropie curajul de succes…

  1. Multumim pentru citatele motivationale Sorin. Intr-adevar, acestea sunt mesaje care fac banii sa ne fie prieteni. ” Sau sa lucreze pentru noi” cum zice Kiosaki.

  2. Luminita, pot sa spun ca articolele mele de dezvoltare personala, in general au o tenta analitica. Asta pentru ca si eu sunt o fire analitica, imi place sa explic lucrurile mereu si de ce se intampla anumite lucruri unora. Eu in articole vorbesc din experienta mea personala, ceea ce m-a ajutat pe mine sa constientizez mai mult si astazi sa fiu mai fericita decat acum cativa ani.

    Pe mine m-a ajutat enorm sa imi privesc temerile in fata, sa vad exact ce se afla acolo, de fapt de ce mi-e frica, urmand sa imi accept frica, sa accept ca pot fi si o persoana vulnerabila si sa nu evit asta. Astfel, eu am devenit mai puternica si mai increzatoare in propria viata. Asta nu inseamna ca e o regula universala si toti trebuie sa faca la fel pentru ca li se garanteaza fericirea.

    Eu accentuez partea de temere, tocmai pentru a accentua si partea de „iesire din cochilie”, pentru a te bucura de rezultate mai bune. Pana nu stii care este problema cu care te confrunti nu-i gasesti rezolvarea.

    Daca tu crezi ca orientarea numai pe ce este pozitiv si ingroparea radacinilor temerilor te ajuta, e perfect pentru tine. Articolul nu este ca o lectie care trebuie luata ca atare, ci are scopul doar de a inspira si extinde nivelul de constientizare al oamenilor.

  3. Intr-adevar, viata noastra este plina de temeri de tot soiul. Si, da, din pacate, incercam sa le dam o explicatie spunand ca ,, asa am fost cresuti, educati”, si de cele mai multe ori acesta este adevarul, nu neaga nimeni, insa, cum ar fi, in loc sa stam sa tot analizam situatia (stilul romanesc), sa vedem ce putem face in privinta aceasta. De ce sa nu vezi partea plina a paharului si sa iei orice temere ca o provocare? Orice frica, te face, mai mult sau mai putin, sa iesi din zona ta de confort. Ati fi surprinsi cat de bine se simt oamenii atunci cand trec cu brio de o provocare si cat de multa incredere au in ei insisi dupa ce trec de un ,,hop”. Cred cu tarie ca ar trebui sa fie mult mai multe mesaje de acest fel, dar in care sa nu fie atat de accentuata partea de temere, cat partea de ,,iesire din cochilie” si rezultatele pe care le ptoi obtine. Oamenii nu cred ca mai au nevoie sa li se aminteasca toate radacinile temerilor lor, ci sa gaseasca solutii, sa li se ofere variante din care au sanse mari sa iasa invingatori.

  4. Nu am sa scriu mesajele cu care am copilarit fiindca vreau sa ma debarasez de acele mesaje, insa am sa scriu cateva citate auzite acum care au produs un declick in viata mea.

    Dinu Patriciu: Tot timpul pleci de la zero, banii vin, banii se strang, cand poti demonstra prin ceea ce faci ca au de ce sa vina langa tine.

    Dinu Patriciu: Saracia este rezultatul incompetentei.

    Banii inaintea muncii sunt doar in dictionar.

    Sa nu te temi daca inaintezi prea incet sa te temi daca te opresti.

    Tudor Mateescu : Viata este doar a celor curajosi, oamenii buni, oamenii care stiu ce vor de la viata se descurca in orice situatie.

    Bogdan Naumovici : Daca tot ma trezesc dimineata, vreau sa fiu numarul 1. (nota mea: asta pentru ca ma trezesc de ceva timp la ora 5:00 am , nu e obicei inca fiindca nu am 30 de zile consecutive de cand fac acest lucru)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *