De ce te iubeste copilul tau?

Devine din ce in ce mai evident astazi, ca parintii simt nevoia constanta de a lua decizii in locul copiilor, chiar cand acestia se presupun a fi suficient de maturi. De la a le alege locul unde vor sta la masa si pana la facultatea pe care trebuie sa o urmeze, viata copiilor este o suma de decizii parentale.

Sa fii parinte nu e usor!

mai ales cand stii ca fiinta pe care o iubesti cel mai mult se afla in responsabilitatea ta. Dar grija si frica de a nu da gres te controleaza si vrand nevrand, ajungi sa-ti protejezi excesiv copilul iubit. Desigur, nu cred ca mai e nevoie sa enumar consecintele pe care le are protectia excesiva acordata copilului, din moment ce acum iti sunt la indemana cele mai bune carti, cursuri si sfaturi psihologice.

Astazi, ne vom concentra pe un singur aspect si anume: am dreptul sa iau decizii in locul copilului meu, fara a comunica in prealabil cu el despre alegerea facuta?

Raspunsul e mai mult decat evident.  Nu avem dreptul sa luam decizii pentru copil, fara a-i oferi posibilitatea de a intelege de ce am fost nevoiti, sa alegem acel lucru pentru el. Daca ne dorim ca mai tarziu, copilul nostru sa nu ne urasca, ar fi bine sa realizam o punte stabila de incredere si comunicare, intre noi ca parinti si el.

Copiii se afla in responsabilitatea noastra, nu sunt proprietatea noastra!

Te contrazic putin si iti daram  credinta:  “ cand cresti si educi un copil, responsabilitatea ta ca parinte, este sa faci tu toate alegerile pentru el si sa nu-l lasi pe el sa aleaga. Pentru ca tu ca parinte stii ce e cel mai bine pentru el.”  Contrazic de fapt educatia pe care parintii tai ti-au dat-o.

Educatia din trecut nu mai este aceeasi cu cea din prezent

Dupa cum ai observat si tu, in zilele noastre, gradul de libertate (copii si adulti)  este mult mai mare decat cel din trecut. Acesta este motivul pentru care copilul tau, la varsta de 12 ani cunoaste mai multe decat puteai percepe tu la aceeasi varsta.

In cazul acesta, poti alege sa fii rigid… sau FLEXIBIL! Sa fii flexibil inseamna sa te adaptezi timpurilor prezente si sa-ti lasi copilul sa cunoasca, ceea ce ce vrea sa cunoasca (desigur nu la extreme). Sa fii rigid, inseamna  sa interzici fetei tale de 16 ani sa iasa cu prietenele in oras, doar pentru ca tatal tau aplica aceleasi reguli, cand tu erai de varsta ei.

Copiii au viata lor, care merita respectata iar resonsabilitatea ta ca parinte este sa le explici de ce anumite alegeri le pot face rau, pe cand altele ii pot ajuta in viata.

Sa-i ordoni copilului sa mearga sa doarma cand afara e inca zi, fara sa-i explici de ce este benefic somnul il poate afecta grav pe micut.  Mici gesturi preluate inconstient de la ai tai parinti, pot dauna in procesul de educatie al copilului tau.

De multe ori nu-ti dai seama de gesturile, mesajele, atitudinea cu care iti influentezi copilul. Pentru asta e nevoie de ajutor specializat. Dupa ce constientizezi acele gesturi poti incepe sa lucrezi cu ele. Le  poti evita, inlocui cu mesajele care ii dau copilului incredere in sine si astfel poti fii un parinte mai bun.

Din fericire, acum ti se ofera cursuri de dezvoltare personala atat pentru tine cat si pentru copilul tau, unde ai ocazia sa evoluezi sub indrumarea unui specialist.  Te poti inscrie pe site la oricare dintre cursurile puse la dispozitie sau poti accesa acest link, pentru a te inscrie si tu in unicul Grup de Dezvoltare Personala pentru mame din Ploiesti.

Participa la intalnirile saptamanale  initiate de oameni specializati in Stiintele Educatiei de astazi, si ofera o viata mai frumoasa si mai usoara copilului tau!

Articol scris de Colaborator –  Iuliana Iacob

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *